La ce ajuta o tomografie oculara in coerenta optica?
O tomografie oculara in coerenta optica (OCT) este o metoda de imagistica neinvaziva. Este utilizata pentru a obtine imagini in sectiune transversala de inalta rezolutie ale retinei. Straturile din interiorul retinei pot fi diferentiate si grosimea retinei poate fi masurata pentru a ajuta la detectarea si diagnosticarea precoce a bolilor si afectiunilor retinei.
Testarea OCT a devenit un standard de ingrijire pentru evaluarea si tratamentul majoritatii afectiunilor retinei. Tomografia oculara in coerenta optica foloseste razele de lumina pentru a masura grosimea retinei. Nu se folosesc radiatii sau raze X in acest test, o scanare OCT nu doare si nu este incomoda.
Vi se poate face o scanare OCT din mai multe motive, inclusiv pentru monitorizarea progresului bolii dumneavoastra, verificarea sau ignorarea suspectarii umflaturii retinei. Poate fi efectuata o astfel de procedura si pentru verificarea rezultatelor OCT fata de alte rezultate, pentru a determina eficacitatea regimului de medicatie actual.
Tomografia cu coerenta optica utilizeaza o tehnologie care este mai buna in comparatie cu ultrasunetele. Exceptam aici faptul ca foloseste mai degraba lumina decat sunetul. Prin urmare, obtine o rezolutie mai clara si mai clara.
Ce se intampla la o tomografie oculara in coerenta optica?
Pentru a va pregati pentru un examen OCT, medicul oftalmolog va poate pune sau nu picaturi dilatatoare in ochi. Aceste picaturi va largesc pupila si faciliteaza examinarea retinei.
Va trebui sa va asezati in fata aparatului OCT si va veti sprijini capul pe un suport pentru a-l mentine nemiscat. Echipamentul va va scana apoi ochiul fara a-l atinge. Scanarea dureaza aproximativ 5 pana la 10 minute. Daca ochii dvs. au fost dilatati , ei pot fi sensibili la lumina timp de cateva ore dupa examen.
Ce conditii poate ajuta OCT sa diagnosticheze?
O tomografie oculara in coerenta optica este utila in diagnosticarea multor afectiuni oculare, inclusiv:
- gaura maculara.
- incretirea maculara.
- edem macular.
- degenerescenta maculara legata de varsta.
- glaucom.
- retinopatie seroasa centrala.
- retinopatie diabetica.
- tractiune vitroasa.
Tomografia oculara in coerenta optica este adesea folosita pentru a evalua tulburari ale nervului optic, de asemenea. Examenul OCT il ajuta pe oftalmolog sa vada modificarile aduse fibrelor nervului optic. De exemplu, poate detecta modificarile cauzate de glaucom.
O tomografie oculara in coerenta optica se bazeaza pe unde luminoase. Nu poate fi utilizata in conditii care interfereaza cu trecerea luminii prin ochi. Aceste afectiuni includ cataracta densa sau sangerari semnificative la nivelul vitrosului.
Ce tip de rezultate obtineti si ce inseamna rezultatele?
Furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala va evalua imaginile din testul de tomografie de coerenta optica si le va analiza cu dvs. Ar putea avea nevoie de timp pentru a compara scanarile mai vechi cu cele mai noi. Ar trebui sa aveti rezultatele rapid.
Cand ar trebui sa-mi sun medicul?
Este important sa obtineti examinari regulate. Intre timp, sunati medicul dumneavoastra daca aveti:
- Durere oculara.
- Probleme de a vedea clar.
- Probleme de a vedea culorile.
De retinut
Daca medicul dvs. suspecteaza ca aveti anumite boli oculare sau daca sunteti expus riscului de anumite boli, va poate recomanda tomografia de coerenta optica. Acest test neinvaziv nu doare, deci nu trebuie sa va faceti griji sau sa va fie teama.
Este foarte important sa diagnosticati precoce orice tip de boala oculara, iar OCT ajuta la acest lucru. Discutati cu medicul dumneavoastra daca incepeti sa experimentati modificari la nivelul ochilor dumneavoastra.